ΤΙΤΛΟΙ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος,
 4 Κύπελλα Ελλάδος 
 1976    Πρωτάθλημα Ελλάδος  
 1985    Πρωτάθλημα Ελλάδος  
 1972    Κύπελλο Ελλάδος  
 1974    Κύπελλο Ελλάδος  
 2001    Κύπελλο Ελλάδος  
 2003    Κύπελλο Ελλάδος

     Κύπελλο 1972

    Το πρώτο βήμα για την καταξίωση του ΠΑΟΚ έγινε το 1972 όταν κέρδισε τον Παναθηναϊκό, που προσφάτως είχε αγωνιστεί στο Γουέμπλεϊ, στο στάδιο Καραϊσκάκη με 2-1 κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδος. Σκόραρε ο Γιώργος Κούδας στο 2ο και στο 88ο λεπτό

    Κύπελλο 1974

    Το 1974 επανέλαβε την επιτυχία του κερδίζοντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 4-3 στα πέναλτι (2-2 στον κανονικό αγώνα, Παρίδης 52', Ασλανίδης 73') προσφέροντας θέαμα και γκολ.

    Πρωτάθλημα 1976

    Το 1976 με μπροστάρη το Γιώργο Κούδα  που σκόραρε 14 φορές ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα με 21 νίκες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60-17 γκολ), περνώντας με 4-0 από το στάδιο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό.
    Σύνθεση 1976: Γιώργος Κούδας, Σταύρος Σαράφης, Νέτο Γκουερίνο, Φιλώτας Πέλλιος, Μλάντεν Φορτούλα, Γιάννης Γούναρης, Κώστας Ιωσηφίδης, Κούλης Αποστολίδης, Παναγιώτης Κερμανίδης, Άγγελος Αναστασιάδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Χρήστος Τερζανίδης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Κώστας Ορφανός, Βασίλης Βούλγαρης, Θέμης Καπουσούζης, Δημήτρης Παρίδης, Σάκης Παντελίδης,
    Προπονητής: Γκιούλα Λόραντ.

    Πρωτάθλημα 1985

    Το 1985 ο ΠΑΟΚ γιόρτασε τα 2.300 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης με ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ξεκίνησε πρώτος στη βαθμολογία και δεν έχασε την πρώτη θέση ούτε μία φορά έχοντας 19 νίκες, 3 ήττες και πρώτο σκόρερ το Χρήστο Δημόπουλο.
    Σύνθεση 1985: Κώστας Ιωσηφίδης, Γιώργος Σκαρτάδος, Ράντε Πάπριτσα, Ιβάν Γιούρισιτς, Νίκος Αλαβάντας, Χρήστος Δημόπουλος, Βασίλης Βασιλάκος, Χάρης Μπανιώτης, Θωμάς Σίγγας, Απόστολος Τσουρέλας, Παναγιώτης Παντέλης, Λάκης Στεργιούδας, Γιάννης Δαμανάκης, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Γιώργος Κωστίκος, Άρης Καρασαββίδης, Μιχάλης Ιορδανίδης, Νίκος Λιάκος, Σωτήρης Μαυρομάτης, Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος, Κώστας Μαλιούφας, Γιάννης Ψαρράς,
    Προπονητής: Βάλτερ Σκότσικ.

    Κύπελλο 2001

    Το 2001 ο ΠΑΟΚ ξανακέρδισε το κύπελλο με νίκη 4-2 απέναντι στον Ολυμπιακό στο στάδιο της Ν. Φιλαδέλφειας. Τα γκολ του ΠΑΟΚ σημείωσαν οι Εγκωμίτης 4", Μπορμπόκης 32", Γ.Χ. Γεωργιάδης 46", Ναλιτζής 85".

    Κύπελλο 2003

    Ο τελευταίος τίτλος του ΠΑΟΚ κατακτήθηκε το 2003 κερδίζοντας 1-0 (Γ.Χ. Γεωργιάδης 23') τον Άρη στον τελικό του κυπέλλου.


    ΜΠΑΣΚΕΤ
    2 Πρωταθλήματα Ελλάδος  
    3 Κύπελλα Ελλάδος  
    1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης
    1 Κύπελλο Κόρατς
    1959    Πρωτάθλημα Ελλάδος  
    1992    Πρωτάθλημα Ελλάδος  
    1984    Κύπελλο Ελλάδος  
    1995    Κύπελλο Ελλάδος  
    1999    Κύπελλο Ελλάδος  
    1991    Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης
    1994    Κύπελλο Κόρατς 

    Πρωτάθλημα 1959

    Εχουν περάσει ήδη 50 χρόνια από τότε. Από τον Αύγουστο του 1959, όταν καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη στιγμή για την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας, ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο ΠΑΟΚ, η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στην ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Για να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να παίξει αγώνες μπαράζ στη Θεσσαλονίκη και στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Στο κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Άρη μάλιστα, ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας τον αιώνιο αντίπαλό του με 66-58 κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης που ήταν τότε, έφορος της ομάδας μπάσκετ εκτελούσε κατ΄ ανάγκην και χρέη προπονητή, καθώς ο Ηράκλειος Κλάγκας ήταν ταυτόχρονα παίκτης και προπονητής. Ο αγώνας ΠΑΟΚ - Αρης πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 1959. Στην αρχική πεντάδα του ΠΑΟΚ ήταν οι Θεοδωρίδης, Στάλιος, Κλάγκας, Οικονόμου και ο Πασχάλης, που πέτυχε και το πρώτο καλάθι του ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος», ωστόσο,βρέθηκε να χάνει ακόμη και με 11 πόντους (10-21) στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, αλλά γύρισε το παιχνίδι και προηγήθηκε 35-32, διατηρώντας το προβάδισμα ως το τέλος του μεγάλου αγώνα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Γιώργος Οικονόμου, που πέτυχε του 19 από τους 25 πόντους του, στο δεύτερο ημίχρονο.
    Ο συνθέσεις των δύο ομάδων...
    ΠΑΟΚ: Οικονόμου 25, Θεοδωρίδης 18, Κλάγκας 6, Κωνσταντινίδης 5, Πασχάλης 5, Δαπόντες 3, Αγγελίδης 2, Στάλιος 2, Κόκκος, Στεργίου, Κυριακού, Αστεριάδης.
    ΑΡΗΣ: Γούσιος 17, Φλώκας 14, Πετράκης 13, Μακρής 9, Σπηλιάκος 3, Διονυσόπουλος 2, Παπαδάκης, Πεταλίδης, Κωνσταντάρας.

    Κύπελλο 1984

    Η Μεγάλη Τετάρτη του 1984, ήταν πραγματικά μεγάλη για τον ΠΑΟΚ. Στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο, ο ΠΑΟΚ νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου τον Άρη με 74-70 και για πρώτη φορά στην ιστορία του, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Με προπονητή το Φαίδωνα Ματθαίου και κορυφαίο παίκτη το Νίκο Σταυρόπουλο, ο ΠΑΟΚ έδειξε από πολύ νωρίς τις άγριες διαθέσεις του κι έφτασε δίκαια στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, γεμίζοντας χαρά και υπερηφάνεια τους χιλιάδες φιλάθλους του.
    Ο τελικός της 18ης Απριλίου του 1984, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη των φιλάθλων και για την εμφάνιση των παικτών του ΠΑΟΚ και τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκαν για το μεγάλο παιχνίδι. Με προτροπή του Φαίδωνα Ματθαίου, όλη η ομάδα παρακολούθησε την πολεμική ταινία της εποχής "Αποστολή στη Νικαράγουα", ενώ όλοι οι καλαθοσφαιριστές έκοψαν τα μαλλιά τους, σε ένδειξη θάρρους και πίστης στην κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά κι επειδή όπως είχε ειπωθεί τότε... "για να μην έχουμε πρόσωπο να βγούμε και να κυκλοφορήσουμε στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε τον τίτλο".
    Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 45-29 στο πρώτο ημίχρονο, έφτασε στην τελική επικράτηση με 74-70, ενώ σε εκείνο τον τελικό, είχαν χρησιμοποιηθεί οι: Πολίτης (8), Μάνθος Κατσούλης (12), Αγγελίδης, Μπακόπουλος (8), Ζαχαρίας Κατσούλης (2), Φασούλας (12), Αλεξανδρής (6), Σταυρόπουλος (26), Κωνσταντινίδης και Πολυχρονάκος.

    Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1991

    Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική από την αρχή ως το τέλος. Περισσότεροι από 6.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν τη Γενεύη σε Θεσσαλονίκη και το γήπεδο όπου έγινε ο τελικός σε Αλεξάνδρειο. Η μάχη ήταν μεγάλη και η CAI Zaragoza του Manuel Comas αποδείχθηκε άξιος αντίπαλος. Οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο και προηγήθηκαν 31-36 στο ημίχρονο, ενώ ο ΠΑΟΚ του Dragan Sakota αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα με τα φάουλ. Ο Φασούλας βγήκε νωρίς εκτός αγώνα, αρχικά με 4 και στη συνέχεια με 5, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν επίσης Παπαχρόνης και Ιωάννου, ενώ στο τέλος έπαιξε ως σέντερ μέχρι και ο Μακαράς.
    Ο αγώνας διακόπηκε μάλιστα καθώς οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν εξοργισμένοι και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την διαιτησία των Gerard, Cazzaro. Χρειάστηκε μάλιστα να μιλήσουν στον κόσμο από μικροφώνου ο πρόεδρος Νίκος Βεζυρτζής και ο αρχηγός Παναγιώτης Φασούλας για να συνεχιστεί κανονικά το παιχνίδι.
    Το τέλος του αγώνα ήταν συγκλονιστικό, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι από το -8 (51-59) και με τους Πρέλεβιτς, Barlow να κάνουν καταπληκτική εμφάνιση έφτασε στη νίκη με 76-72 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο...
    ΠΑΟΚ (22/31 βολές, 21/42 δίποντα, 4/16 τρίποντα, 30 ριμπάουντ)
    Πρέλεβιτς 31, Barlow 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.
    CAI ZARAGOZA (22/32 βολές, 13/30 δίποντα, 8/15 τρίποντα, 29 ριμπάουντ)
    Davis 24, Magee 17, F. Arcega 15, Andreu 8, Ruiz 5, J.A Arcega 1, Zapata 2, Murcia, Hernandez.

    Πρωτάθλημα 1992

    Η κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1992, αποτέλεσε για τον ΠΑΟΚ, όλα τα μέλη της ομάδας, τους φιλάθλους και φυσικά για τον τότε πρόεδρο Νίκο Βεζυρτζή, τη δικαίωση των κόπων τόσων ετών. Ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, έφτασε πρώτα στην Ευρωπαϊκή καταξίωση και μετά στην κορυφή του Ελληνικού πρωταθλήματος. Εχοντας τερματίσει πρώτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ μπαίνει στα πλέι οφ έχοντας το απόλυτο πλεονέκτημα και όσον αφορά την έδρα, αλλά και βάσει του συστήματος διεξαγωγής. Την Μεγάλη Τετάρτη του 1992, στις 22 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ παίζει στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό και με τη νίκη του με 97-82 κατακτά το πρωτάθλημα, έχοντας μόνο νίκες απέναντι στους αντιπάλους (Αρης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) και μόνο μία ήττα από τους «ερυθρόλευκους». Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε χρησιμοποιήσει σε εκείνο το παιχνίδι στο ΣΕΦ, τους: Φασούλα (24), Πρέλεβιτς (20), Μπάρλοοου (17), Μπουντούρη (15), Κόρφα (12), Μακαρά (5), Σταυρόπουλο (2), Φιλίππου (2), Παπαχρόνη και Βαλαβανίδη. Η επιστροφή της αποστολής από την Αθήνα, είναι λογικό να τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής, από χιλιάδες φιλάθλους που είχαν πλέον την αφορμή για να ξεσπάσουν για όλα εκείνα τα χρόνια της υπομονής...
    Στους πρωταθλητές του 1992, συμπεριλαμβάνονται οι: Πρέλεβιτς, Μπάρλοου, Φασούλας, Κόρφας, Μπουντούρης, Σταυρόπουλος, Παπαχρόνης, Μακαράς,  Φλίππου, Κουκλάκης, Βαλαβανίδης, Δημακόπουλος, Αστεριάδης, αλλά και παίκτες από την εφηβική ομάδα (Τσακίρης, Παλιούρας, Κωτσόπουλος, Παρισόπουλος, Μελετιάδης, Καράπουρνος, Τσαφρακίδης), οι οποίοι αγωνίστηκαν λόγω της απεργίας του ΠΣΑΚ.

    Κύπελλο Κόρατς 1994

    Στις 9 Μαρτίου 1994, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ το Αλεξάνεδρειο «έβραζε». Ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Korac και η προσμονή για την κατάκτηση και δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου, είχε φέρει περισσότερους από 6.000 φιλάθλους στο πλευρό του ΠΑΟΚ. Η μάχη ήταν μεγάλη και εξαιρετικά δύσκολη. Από την μία ο Σούλης Μαρκόπουλος (που στο μέσον της σεζόν είχε αναλάβει την ομάδα, συνεχίζοντας ουσιαστικά το έργο του Dusan Ivkovic) και ο ΠΑΟΚ, από την άλλη ο Bogdan Tanjevic και η Stefanel Trieste και στη μέση οι δύο διαιτητές, ο Άγγλος Alan Richardson και ο Γάλλος Pascal Dorizon.
    Το παιχνίδι είχε συγκλονιστική εξέλιξη, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 35-28 στο ημίχρονο, αλλά χρειάστηκε ένα καλάθι του Κόρφα στη λήξη του παιχνιδιού για να πάει με αέρα 9 πόντων στην Ιταλία, κερδίζοντας τελικά 75-66 στον πρώτο τελικό.
    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον πρώτο τελικό...
    ΠΑΟΚ: Μαμαζιόλας, Μπουντούρης 2, Πρέλεβιτς 10, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης, Κόρφας 11, Τσέκος, Γαλακτερός 12, Savic 15, Berry 23.
    STEFANEL: Bodiroga 6, Gentile 7, Pilutti 7, Fucka 12, De Pol 2, Lampley 20, Cantarello 2, Calavita 10.
    Μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 Μαρτίου 1994, οι παίκτες του ΠΑΟΚ τα έδωσαν όλα. Ολοκληρωτικό μπάσκετ, τέλειο παιχνίδι, δεύτερη νίκη με 100-91 και το Κύπελλο Korac για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο διαιτητές, ο Ισπανός Vicente Sanchis και ο Ελβετός Philippe Leemann δεν θα ξεχάσουν εκείνο το παιχνίδι, όπως και οι λιγοστοί έλληνες φίλαθλοι που ταξίδεψαν μαζί με την αποστολή, στήριξαν την ομάδα και πανηγύρισαν με την ψυχή τους μετά το τέλος του αγώνα.
    STEFANEL: Bodiroga 24, Gentile 23, Pilutti 13, Fucka 9, De Pol, Lampley 18, Bodetto, Cantarello 4, Calavita.
    ΠΑΟΚ: Μπουντούρης 12 (2/2 τρίποντα), Πρέλεβιτς 30 (3/3 τρίποντα), Μπαλογιάννης, Κόρφας 16 (2/4 τρίποντα), Γαλακτερός 8 (2/2 τρίποντα), Savic 8, Berry 26.

    Κύπελλο 1995

    Ο ΠΑΟΚ ήταν το μεγάλο φαβορί του Κυπέλλου Ελλάδας και το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο μέσα στο γήπεδο. Κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση ημιτελικό και μεγάλο τελικό και έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου Κυπέλλου στην ιστορία του. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1995, ο ΠΑΟΚ νίκησε 80-63 τον Άρη, παρά το γεγονός ότι στο ημίχρονο το σκορ ήταν ισόπαλο (37-37). Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, ο ΠΑΟΚ ήταν ασυναγώνιστος, έχοντας ως κορυφαίο παίκτη τον Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο Σάκης Λάιος ήταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ, με τεχνικό σύμβουλο τον Γιώργο Τσομπανάκη, ενώ στον ημιτελικό με τον Άρη, η σύνθεση του ΠΑΟΚ ήταν: Πρέλεβιτς 29 (5/8 τρίποντα), Μαματιζιώλας 11 (1), Γαλακτερός 10 (1), Κόρφας 8 (1), Μπουντούρης 7 (1), Bullard 7 (1), Savic 6, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης, Τσέκος.
    Στον μεγάλο τελικό, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Πανιώνιο, που είχε τότε προπονητή τον Dusan Ivkovic. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 37-30 στο ημίχρονο κι έφταε καθαρά στην νίκη με 72-53, με τον Σάκη Λάιο να χρησιμοποιεί τους: Πρέλεβιτς 27 (4), Savic 21, Bullard 6, Κόρφα 5 (1), Μπουντούρη 3, Μαματζιώλα 3 (1), Γιαννούλη 3, Γαλακτερό 2, Ρεντιζά 2 και Μπαλογιάννη.

    Κύπελλο 1999

    Ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα και με διαφορά μάλιστα και το απέδειξε με τον καλύτερο και πιο εντυπωσιακό τρόπο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με προπονητή τον Κώστα Φλεβαράκη (που είχε αναλάβει την ομάδα στα μέσα της περιόδου, παίρνοντας τη θέση του Svi Sherf), ένα ικανότατο ρόστερ παικτών και τη συμπαράσταση χιλιάδων φιλάθλων του που ταξίδεψαν στην Αθήνα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο, κατέκτησε στις 31 Ιανουαρίου 1999 το τρίτο Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας μάλιστα στην τελική επικράτηση πιο εύκολα από ποτέ.
    Frankie King, Walter Berry και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπαλογιάννης ήταν αυτοί που εκτέλεσαν την ΑΕΚ και έδειξαν από το ξεκίνημα του αγώνα τις... άγριες προθέσεις της ομάδας. Πέτυχαν τους 56 από τους 71 ΠΑΟΚ, που νίκησε 71-54 την ΑΕΚ και έφτασε δίκαια, καθαρά και τελικώς με χαρακτηριστική ευκολία στην κατάκτηση του τίτλου. Στον τελικό συμμετείχαν και οι: Coldebella 5, Νικολαΐδης 2, Μασλαρινός, Morales 2, Γιαννούλης 6, ενώ στο δυναμικό του ΠΑΟΚ ανήκαν και οι: Peral, Παπαχρήστος, Ηλιόπουλος, Κακιούσης, Δέσπος, Χρήστου.
    Η επιστροφή της αποστολής του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη ήταν περιπετειώδης. Οι κακές καιρικές συνθήκες, το πολύ χιόνι και το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε το αεροδρόμιο των Αθηνών, είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψει η αποστολή του ΠΑΟΚ με το τρένο στη Θεσσαλονίκη. Αναπόφευκτα η αποθεωτική υποδοχή έγινε στο σταθμό των τρένων και συνεχίστηκε σε όλη τη Θεσσαλονίκη.