Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟΚ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ  ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΡΑΣΑΝ 79 ΧΡΟΝΙΑ!    5 ΙΟΥΝΙΟΥ 1932 - 5  ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 

Σαν σήμερα, 79 χρόνια πρίν, οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον ΠΑΟΚ μας, με κόπους και θυσίες όπως πάντα, αφού έκαναν πραγματικότητα το όραμα χιλιάδων προσφύγων Κωνσταντινουπολιτών και έχτισαν με τα χέρια τους το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι, το εγκαινίασαν στις 5 Ιουνίου 1932 με επίσημο αγώνα κατά της νεαράς τότε γριάς, όπου και πήρε την πρώτη γεύση για το τί θα επακολουθούσε τα επόμενα 79 χρόνια! 
ΠΑΟΚ - Ηρακλής 3-2 έγραψε η ιστορία σε ένα... παρασκυνιακό μετέπειτα αγώνα!

Υπάρχει πληθώρα ρετρό-άρθρων στο διαδύκτιο, όχι μόνο για τα εγκαίνια αλλά και για την ιστορία του γηπέδου του Σιντριβανίου, και εμείς συλλέξαμε για εσάς τα βασικά σημεία των απίστευτων αυτών ιστοριών του γηπέδου και σας τα παρουσιάζουμε με σειρά!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  • Το προπονητήριο της ΑΕΚΘ
  • Η απόφαση για το πρώτο γήπεδο
  • Τα τρία πρώτα προβλήματα
  • Η θεμελίωση  ..και ο αγώνας της επόμενης μέρας!
  • Εργάτες - Εθελοντές - Πρόσφυγες - ΠΑΟΚτσίδες!
  • Προστασία εργατών με νταήδες Κωνσταντινουπολίτες!
  • Το μπάζωμα του ρέματος!
  • Το εβραϊκό νεκροταφείο!
  • Το πρώτο φιλικό ΠΑΟΚ-ρούλης και η...πρώτη ένσταση!
  • Τα εγκαίνια και....οι Χαλκιάς - Αθανασιάδης του ΠΑΟΚ!
  • Το ρεπορτάζ του πρώτου αγώνα ΠΑΟΚ-γριά και το πρωτο..Sold out!
  • Η....δεύτερη ένσταση και ο υποβιβασμός απο ΕΠΟ!
  • Το πρώτο γήπεδο με προβολείς στην πόλη!
  • Η ομαδάρα του '50!
  • Το τέλος και η Νέα Αρχή!






Ο ΠΑΟΚ πρίν την απορρόφηση της ΑΕΚΘ, με το πρώτο σύμβολό του στο στήθος.


Το προπονητήριο
Το 1929 στην Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ απορροφάει την έτερη (και κατά λίγο παλαιότερη) προσφυγική ομάδα απο την Κωνσταντινούπολη, την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, κρατώντας το όνομά του και τα χρώματά του, αλλά απορροφόντας το σήμα της ΑΕΚ με τον δικέφαλο αετό (μια που ήταν ένα Εθνικό Σύμβολο της Πόλης). Όσοι απο την ΑΕΚΘ θέλησαν να συμμετέχουν στον ΠΑΟΚ έμειναν, οι υπόλοιποι κατηφόρησαν στην Αθήνα όπου και ίδρυσαν την ΑΕΚ Αθηνών.
Μέχρι τότε, η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης προπονούταν σε ένα μικρό γηπεδάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, απέναντι απο το σημερινό Σιντριβάνι. Το γηπεδάκι αυτό ήταν πολύ μικρό, είχε υποτυπώδες αποδυτήρια και δεν φιλοξενούσε κανέναν επίσημο αγώνα, λόγω ακαταλληλότητας. Μετά την απορρόφηση, ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιούσε εκείνο τον χώρο για προπόνηση. Τους επίσημους αγώνες τους έπαιζε πότε στην έδρα του "Ηρακλέους" και πότε στην έδρα του "Άρεως", ώς γνήσιο προσφυγικό σωματείο χωρίς σπίτι... 
 
Η απόφαση

Οι εξηπνότατοι ιδρυτές του ΠΑΟΚ βλέπουν ότι μια ομάδα με τόσο κόσμο προσφύγων οπαδών, δεν θα μπορούσε να μήν έχει δικό της γήπεδο! Οι άλλες δύο ομάδες της πόλης, ρούλης και γριά, κρατούσαν τα ηνία στο παρασκύνιο της πόλιτικής σκηνής της πόλης και δεν άφηναν τον ΠΑΟΚ να κάνει δικό του γήπεδο (δηλ να βοηθήσει η πολιτεία οικονομικά και να παρέχει κάποια έκταση), με διάφορες νομικές και "πολιτιστικές" προφάσεις. Έτσι οι ιδρυτές του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να το χτίσουν μόνοι τους, στο μέρος του προπονητηρίου, στο Σιντριβάνι!

 
Οι ιδρυτές του ΠΑΟΚ και το πρώτο ΔΣ


Τα τρία προβλήματα
Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να γίνουν 3 βασικά πράγματα: 1) Να προστατευτούν οι εθελοντές-εργάτες πρόσφυγες, οπαδοί του ΠΑΟΚ, απο τους τραμπούκους της πόλης του ρούλη και της γριάς που δεν ήθελαν με τίποτα να γίνει το γήπεδο, 2) Να μπαζωθεί ένα γειτονικό ρέμα ώστε να αυξηθεί η έκταση και 3) Να παρθεί ένα μέρος του γειτονικού νεκροταφείου Εβραίων (!), ώστε να αυξηθεί η έκταση όσο θέλαμε.

Η θεμελίωση  ..και οι αγώνες της επόμενης μέρας!

Η θεμελίωση του νέου γηπέδου, που ουσιαστικά οριστικοποιούσε την έναρξη των εργασιών, έγινε στις 12 Δεκ 1930, δηλαδή δύο χρόνια πρίν τα εγκαίνιά του που γιορτάζουμε σήμερα. Την θεμελίωση έκανε (για προφανή συμβολισμό) ο αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού της Σμύρνης και Προέδρου της Ελληνικής Γερουσίας, Λεωνίδας Παρασκευόπουλος όπου θεμελίωσε λίθο που ανέγραφε δύο ημερομηνίες στις δύο πλευρές του, "12  Δεκ 1930" απο τη μία και "ΠΑΟΚ 1926" απο την άλλη. Παρόν ήταν και ο Διοικητής Μακεδονίας Στρατηγός Στυλιανός Γονατάς.
Πλήθος κόσμου έδωσε πανυγηρική χροιά στην εκδήλωση θεμελίωσης, η οποία χαρακτηρίζεται απο τον τότε τύπο ώς "σεμνή και επιβλητική"! Πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήταν τότε ο Λεβαντής, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση, όπως και το μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ  Φανούριος Βυζάντιος.
(Ο Φανούριος Βυζάνιτος ήταν απο τους πρωτεργάτες της ιδέας και της απορρόφησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης απο τον ΠΑΟΚ, καθός ο ίδιος και ο Παντελής Καλπακτσόγλου αποσκίρτησαν από την ΑΕΚΘ και ήρθαν στον ΠΑΟΚ).

Επίσης, λόγω του ότι δύο μέρες μετά  θα ακολουθούσαν Δημοτικές Εκλογές, παρόντες στην θεμελίωση του γηπέδου ήταν όχι μόνο ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γερουσίας και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Χαρίσιος Βαμβακάς (Ηρακλειδέας οπαδός) αλλά και όλοι οι τότε υποψήφιοι (κανείς εκ των οποίων πρόσφυγας ή ΠΑΟΚτσής), αλλά και  εκπρόσωποι όλων των αρχών και των φορέων της πόλης.
Μάλιστα στον λόγο του ο Βαμβακάς λέει "Δεν θα ελάμβανα τον λόγον εάν δεν επρόκειτο περι ζητήματος το οποίο ιδιαιτέρως προσελκύει το ενδιαφέρον του Δήμου". Παρόν στην εκδήλωση θεμελίωσης ήταν όμως και εκπρόσωπος του "Ηρακλέους" (Κοσμόπουλος) αλλά και του Μακεδονικού (Ωρολογάς). Δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος του "Άρεως". Η εκδήλωση θεμελίωσης έλαβε τέλος στις 3μμ εκείνης της ημέρας.

Την ίδια μέρα, τον Δεκ του 1930, η ΕΠΟ συνεδριάζει στην Αθήνα για να αποφασίσει για την ίδρυση της Εθνικής Κατηγορίας. Το πρωτάθλημα τελικά ξεκίνησε επίσημα λίγες μέρες μετά, τον Ιανουάριο του 1931. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση στο πρώτο του Εθνικό πρωτάθλημα, με προπονητή τον Γερμανό Ρούντολφ Γκάσνερ, ο οποίος στα μέσα του πρωταθλήματος προχώρησε σε ανανέωση της ομάδας, προωθώντας ποδοσφαιριστές από την δεύτερη ομάδα. Το πρώτο γήπεδο μας ακόμη όμως χτιζόταν και έτσι παίζαμε σε ξένα γήπεδα ώς γηπεδούχοι...
Tην επόμενη ημέρα της θεμελίωσης, στις 13 Δεκ 1930, ο ΠΑΟΚ έπαιξε στο γήπεδο του "Άρεως" με αντίπαλο τον Θερμαϊκό για το πρωτάθλημα. Επίσης έπαιξε στο μπάσκετ ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας με την ΧΑΝ.




Εργάτες - Εθελοντές - ΠΑΟΚτσίδες!
Πλήθος κείμενα και μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι πολλοί ήταν οι πρόσφυγες, απλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ, που πήγαιναν εθελοντικά μετά τις δουλειές τους ώστε να βοηθήσουν στις εργασίες, να δώσουν ένα χέρι βοήθειας σε όσους ήταν εκεί απο το πρωϊ.

Προστασία εργατών με νταήδες!

Νίκος Ζουμπουλίδης (εκ ιδρυτών ΠΑΟΚ, συνέντευξη 2001): "Ο Άρης, που είχε μεγάλη δύναμη όπως και ο Ηρακλής, δεν μας άφηναν να κάνουμε γήπεδο. Αποφασίσαμε να το χτίσουμε μόνοι μας. Μαζέψαμε από τα καφενεία όλους τους νταήδες της Βλάνγκας και του Κοντοσκαλιού. Παλικάρια Κωνσταντινουπολίτες, όλοι κουντουράδες και φαλτσετάδες. Εμείς χτίζαμε αυτοί μας προστάτευαν."


Το μπάζωμα του ρέματος
Νίκος Ζουμπουλίδης (εκ ιδρυτών ΠΑΟΚ, συνέντευξη 2001): "Ο χώρος δεν έφτανε. Δίπλα υπήρχε ένα ποτάμι. Το χειμώνα είχε νερό. Το καλοκαίρι ήταν ξερό. Έπρεπε να το μπαζώσουμε. Όμως τα νερά τι θα γίνονταν. Πήγαμε στο σωματάρχη του Γ Σ.Σ. Συγκινήθηκε με το μεράκι μας. Μας έδωσε σωλήνες χαλύβδινους που είχαν μείνει στην αποθήκη του Μηχανικού από τον πρώτο πόλεμο."
Το ποτάμι που θυμάται ο μακαρίτης ο Ζουμπουλίδης είναι το ρέμα της Ευαγγελίστριας, που ξεκινούσε απο την περιοχή της Ευαγγελίστριας και έφτανε μέχρι και μετά το Σιντριβάνι και κατέβαζε νερό το χειμώνα απο τις Σαράντα Εκκλησιές.


Το εβραϊκό νεκροταφείο
Νίκος Ζουμπουλίδης (εκ ιδρυτών ΠΑΟΚ, συνέντευξη 2001): "Μπαζώσαμε το ποτάμι αλλά και πάλι το γήπεδο ήταν μικρό. Μας έπιασαν τα κλάματα. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε γήπεδο. Δίπλα ήταν τα εβραϊκά μνήματα. Πήραμε με το ζόρι ένα κομμάτι. Αρχίσαμε τη δουλειά. Το πρωί ο κόσμος μας έβλεπε στην τράπεζα με κουστούμι και το βράδυ δουλεύαμε κασμά".
Συγκλονιστικές μαρτυρίες αναφέρουν το πώς χρειάστηκαν οι εθελοντές-εργάτες πρόσφυγες να ξεθάψουν τα κόκκαλα των νεκρών απο το νεκροταφείο με τα χέρια τους, ώστε να τελειώσουν οι εργασίες καθαρισμού της έκτασης. Μηχανήματα δεν υπήρχαν, όλα βασιζόντουσαν στην εργατικότητα και στον ιδρώτα του νέου τότε Λαού του ΠΑΟΚ.  




H "αλάνα" του Σιντριβανίου μετατράπηκε σε γήπεδο, με τον μόχθο των προσφύγων


Το πρώτο φιλικό, η...πρώτη ένσταση!
Μόλις τελείωσαν οι εργασίες του γηπέδου, αλλά πρίν την επίσημη εγκαινίαση, ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πρώτο του φιλικό αγώνα στο Σιντριβάνι, απέναντι στους εβραίους του Ρούλη. Εκεί φάνηκε και το μέλλον των δύο ομάδων, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει με 2-1 με 2 γκολ του Ραϋμόν Ετιέν. O Eτιέν ήταν το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του ΠΑΟΚ και υπογράφηκε από το Σύλλογο στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Σύμφωνα με αυτό, ο ποδοσφαιριστής Ετιέν, ο οποίος είχε έρθει από το Σύλλογο ΠΕΡΑΚΛΟΥΜΠ της Κωνσταντινούπολης, θα εισέπραττε μηνιαίως 4.000 δρχ. Το συμβόλαιο υπογράφηκε από τον γιατρό και πρόεδρο του ΠΑΟΚ κ. Μελετίου και από το Γενικό Γραμματέα, κ. Σακελλαρόπουλο.
Μάλιστα σε αυτόν τον αγώνα ο ΠΑΟΚ είχε για προπονητή τον πρώτο ξένο προπονητή στην ιστορία της ομάδας, ο τον Γερμανό Ροδόλφο Γκάνσερ.
Απο την άλλη, είχαμε τον Ρούλη να κάνει μετά τον αγώνα μια... ένσταση στην ΕΠΟ για ακαταλληλότητα του γηπέδου!  Για καλή μας τύχη ήταν παρόν τότε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ στον αγώνα, ο κ. Μέρμηγκας, και αφού ερεύνησε το γεγονός αποφάσισε ότι το γήπεδο ήταν κανονικότατο και κατάλληλο. Έτσι, ακόμα και στον πρώτο μεταξύ μας αγώνα, ο ΠΑΟΚ έριξε φυστίκι και πήρε ως απάντηση μια... ένσταση.
Η ειρωνία της Ιστορίας, τί να πείς...


Τα εγκαίνια
και....οι Χαλκιάς - Αθανασιάδης!
Κατά περίεργο λόγο, τα εγκαίνια έγιναν όχι με φιλικό αγώνα, αλλά με επίσημο! Ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την δύναμη της πόλης, την γριά. Τελικό αποτέλεσμα φυσικά, 3-2 με νίκη του ΠΑΟΚ (τρία γκολ ο Παπαιορδανίδης).
Για τις ανάγκες του αγώνα η διοίκηση του ΠΑΟΚ τοποθέτησε 500 καθίσματα, τα οποία χρησίμευσαν μόνο για τους επίσημους. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ γέμισαν κάθε γωνιά περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου και οι εισπράξεις υπολογίστηκαν σε “22.000-23.000 δρχ”, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Αξιζει να σημειωθεί
ότι στον πρώτο μας επίσημο αγώνα στο γήπεδο του Σιντριβανίου, είχαμε τερματοφύλακα τον...Χαλκιά και μέσο τον Αθανασιάδη! Η εντεκάδα του ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Πυλόρωφ, Παπαδόπουλος, Πανίδης, Πάγκαλος, Αθανασιάδης, Παπαϊορδανίδης, Κωνσταντινίδης, Καμπούρογλου, Λαζάρου, Καβουρματζής.




Το ρεπορτάζ του πρώτου αγώνα ΠΑΟΚ-Ηρακλής και το πρωτο...Sold out! 

"O εξαιρετικός αφόρητος καύσον που επικρατούσε χθές καθ' όλην την ημέραν μπορούσα απομακρύνει απο τα γήπεδ και τους φανατικότερους ακόμη εκ των φιλάθλων. Το γεγονός όμως οτι δια πρώτην φοράν θα ελάμβανε χώραν μεγάλος αγών και μάλιστα αγών πρωταθλήματος εθνικής κατηγορίας εις το καινούργιο γήπεδον του ΠΑΟΚ έκανε πολλούς ν'αψηφήσουν την αφόρητη ζέστη. Γι'αυτό και μολονότι η ώρα της ενάρξεως του μεγάλου αγώνος δεν είχε φθάσει ακόμη, τόσον οι θέσεις των ορθίων όσον και οι θέσεις των υπεντακοσίων καθισμάτων κατελήφθησαν απο ανυπομονούντας φιλάθλους. Αξίζει επίσης να μνημονευθεί ότι χαρις εις τα ληφθέντα μέτρα τάξεως, δεν παρατηρήθει και η παραμικρά ανωμαλία και αταξία.
Με την χαράν του νέου γηπέδου των, επρόκειτο να χαρούν και την νίκην της ομάδας των, σε ένα ομολογουμένως δύσκολον αγώνα. Διότι ο χθεσινός αγών ΠΑΟΚ-Ηρακλέους, παρά την όχι και τόσον ικανοποιητικής απο τεχνικής απόψεως εμφάνισιν αμφότερων των αντιπάλων, παρουσίασε τοιούτας μεταπτώσεις που εκράτησεν αμείωτον το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι του τελευταίου λεπτού.
Και για να δώσουμε μια εικόνα των μεταπτώσεων του αγώνος, αρκεί να σημειώσωμεν δει κατα το πρώτον ημιχρόνιον ο ΠΑΟΚ με απολύτως ιδική του την πρωτοβουλίαν αγώνος, επετύγχανε τρία κατά σειράν τέρματα χωρίς οι αντίπαλοί του να τον απειλήσουν σοβαρώς, ενώ στο δεύτερον ημιχρόνιον υστερήσας καταπληκτικά, εδέχθη δύο αλεπάλληλα τέρματα εκ μέρους του Ηρακλέους και εκινδύνευσεν ακόμη να δοκιμάσει και την πικρίαν της ισοπαλίας."



O ΠΑΟΚ του 1936 στο Σιντριβάνι

Η....δεύτερη ένσταση και ο υποβιβασμός απο ΕΠΟ!
Μετά τον πρώτο του επίσημο αγώνα εκγαινίων στο γήπεδό του, στις 5 Ιουνίου 1932, ο ΠΑΟΚ τελείωνε τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα. Εκείνος ο αγώνας ήταν πολή σημαντικός για την βαθμολογία και ο ΠΑΟΚ πήρε τους 3 βαθμούς με 3-2. Σε εκείνο το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ τελικώς τερματίζει 4ος, ενώ η γριά τερματίζει 7η και κινδύνευε με μπαράζ.
Έτσι, για να μήν υποβιβαστεί ο γηραιός της πόλης, βάζει τα κουμάντα στην ΕΠΟ και κάνει ένσταση για ακαταλληλότητα του γηπέδου (δήθεν λάθος διαστάσεις γραμμών, που τις θυμήθηκαν αφού χάσανε φυσικά..). Η ΕΠΟ διατάσει σκανδαλωδώς την επανάληψη του αγώνα ΠΑΟΚ - Ηρακλή!
Επειδή όμως ο επαναληπτικός αγώνας έπρεπε να γίνει πάλι στην έδρα του ΠΑΟΚ (όπου πάλι θα γέμιζε με κόσμο), η ΕΠΟ το ορίζει τελικά να γίνει στην Αθήνα (!!). Ο ΠΑΟΚ δεν κατεβαίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας και η Ομοσπονδία τον μηδενίζει και τον υποχρεώνει να παίξει μπαράζ (στην θέση του Ηρακλή) με τον πρωταθλητή Θεσσαλονίκης τότε, τον Μέγα Αλέξανδρο, για τη θέση της παραμονής στο εθνικό πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ δεν κατεβαίνει ούτε σ΄ αυτό το μπαράζ (άρε τσαμπουκά οι πρόσφυγες....) και έτσι υποβιβάζεται στο τοπικό πρωτάθλημα...


Το πρώτο γήπεδο με προβολείς στην πόλη!
Στο Σιντριβάνι το γήπεδο είχε ξύλινες (στην αρχή) κερκίδες που αλλάχτηκαν μετά σε σιδερένιες, αλλά που ήταν πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο (δεν υπήρχε στίβος). Όμως λίγα χρόνια πριν γκρεμιστεί είχε αποκτήσει και προβολείς! Ήταν το πρώτο γήπεδο της Θεσσαλονίκης (και δεύτερο της Ελλάδας μετά τη Λεωφόρο) που είχε την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων!
Μετά τον πόλεμο του '40, το γήπεδο του Σιντριβανίου πήρε την τελική του μορφή, με την ανέγερση νέας κερκίδας, στην κατασκευή της οποίας συνεισέφεραν όλοι. Από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που μάζεψαν τα απαιτούμενο ποσό με έρανο και τους φορείς του πόλης που πρόσφεραν με υλικά, ενώ οικοδομικά υλικά προσέφεραν και οι συμμαχικές δυνάμεις του πολέμου. Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, που βρίσκονταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κεντρική Πύλη της ΔΕΘ είχε φτάσει να φιλοξενεί μέχρι και 15.000 κόσμο.



Φεβρουάριος 1951, ΠΑΟΚ - εβραίος, Σιντριβάνι.
Ο ΠΑΟΚ στο 80' χάνει με 0-2 και ο Γιώργος Μουρατίδης σκοράρει στο 81' και στο 83'
και πάει τον ημιτελικό αγώνα στην παράταση.
Ο ίδιος παίκτης, βάζει άλλα δύο στην παράταση και τελειώνει ο αγώνας 4-2...
Τρέχουν όλοι και τα δείχουν στον φωτογράφο ...ώστε να τα βλέπουν οι επόμενες γενιές
και να θυμόμαστε όλοι εμείς την "τεσσάρα" που τους καρφώσανε..


Η ομαδάρα του '50
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 αρχίζουν να γράφονται οι χρυσές σελίδες της ιστορίας του "Δικέφαλου του Βορρά". Δημιουργούνται τα περίφημα "τσικό" του Βίλλυ, ενός Αυστριακού προπονητή (1950-52) που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ στην περίοδο 1931-32, από τα οποία ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή (Λέανδρος, Συμεωνίδης, Γιαννέλος, Μαργαρίτης, Γιώργος Χαβανίδης κ.α.).
Το 1953 γεννιέται η χρυσή εποχή του ΠΑΟΚ. Στις μεταγραφές του καλοκαιριού έρχονται οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Χουρβουλιάδης, Χασιώτης και Αγγελίδης. Ο ΠΑΟΚ γίνεται πανίσχυρος και αναδεικνύεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης για τρία συνεχόμενα χρόνια και είναι άξιος εκπρόσωπος της συμπρωτεύουσας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η θρυλική τριπλέτα Γιεντζή, Κουϊρουκίδη, Παπαδάκη, έμεινε στην ιστορία!



Το τέλος και η Νέα Αρχή!
To 1956 η σύγκλητος του Α.Π.Θ. αποφάσισε την απαλλοτρίωση του γηπέδου, για να δημιουργηθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή. Η είδηση εκείνη έσκασε σαν βόμβα στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Απέραντη θλίψη απλώθηκε σε όλους τους ΠΑΟΚτσίδες, που έβλεπαν το καμάρι τους και το καύχημα τους να μένει πάλι χωρίς γήπεδο. Ήταν δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ θα γινόταν και πάλι πρόσφυγας...

Μετά από ενέργειες και πάλι της διοίκησης του υπό-έξωση ΠΑΟΚ, βρέθηκαν 30 στρέματα στην Άνω Τούμπα, την προσφυγική περιοχή της Θεσσαλονίκης που ταυτίζονταν πάντα με την ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο χώρος αυτός ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης, υπήρχαν τσαντίρια προσφύγων και χοράφια, καθότι τότε δεν έφτανε το κέντρο της πόλης μέχρι εκείνη την περιοχή. Μετά απο τις πιέσεις της διοίκησης του πιο λαοφιλούς συλλόγου της πόλης, στις 11ης Μαίου 1957 το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έκδοσε το παραχωρητήριο με αντίτιμο 1.500.000 δραχμές που θα έπρεπε να εξοφληθούν μόλις σε 20 μήνες! Η έκταση πέρασε στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ και το πρωτοκόλλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958, το υπέγραψαν δε από πλευράς ΠΑΟΚ οι Σ. Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος.
Ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει για να χτίσουμε και πάλι με κόπο και ιδρώτα το σημερινό γήπεδο της Τούμπας...


Η ζωή του γηπέδου του ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι κράτησε 27 χρόνια (1932-1959). Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο του γήπεδο πήρε το πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδας τη σεζόν 1939-40 και επτά πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης (1937, 1948, 1950, 1954, 1955, 1956 και 1957).
Σε μονό ημιτελικό παιχνίδι στο γήπεδο τού Συντριβανίου επικρατούμε με 1-0 (5' Παπαδάκης) και παίρνουμε την προκριση για τον τελικό.



fcpaok.gr
ADMIN TEAM

Eπιμέλεια & Σύνταξη

Ευχαριστούμε τις τόσες πολλές διαφορετικές πηγές πληροφόρισης, αλλά ειδικότερα τα αρχεία της εφημερίδας ΠΑΟΚΤΣΗΣ, τον εξαιρετικό άρχοντα-γκουρού των ΠΑΟΚ-ρετρό PRAKTORINOS,  και το PAOK24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου