Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΚΡΙΣΗ?

Η Ελληνική κοινωνία ζει πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες άγριας λιτότητας, ύφεσης και οικονομικού μαρασμού.

Είναι βέβαια φανερό ότι το ποδόσφαιρο και οι ΠΑΕ δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες  από την πρωτοφανή κρίση. Λιγότερα έσοδα από διαρκείας, από κανονικά εισιτήρια, από χορηγούς, λιγότερα έσοδα από μπουτίκ και πάει λέγοντας…
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους νέους κανόνες αδειοδότησης που κάνουν το τοπίο ακόμα πιο ασφυκτικό. Να υπενθυμίσουμε ότι από φέτος η αδειοδότηση δίνεται με βάση τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ. Ενώ από του χρόνου η άδεια θα δίνεται για όλες τις Ευρωπαϊκές ομάδες απευθείας από την ΟΥΕΦΑ. Υπενθυμίζουμε τέλος ότι από τον Ιούνιο του 2013 ομάδες που έχουν μεν εξασφαλίσει την έξοδό τους σε κάποια Ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτές αν δεν έχουν ισοσκελισμένο ισολογισμό.


Η ομάδα μας τα τελευταία 4 χρόνια έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ξεφύγει από την κακοδιαχείριση και την ανυποληψία. Ξόφλησε όλους τους τρίτους (παλιοί παίκτες, προπονητές, προμηθευτές κ.τ.λ.), ρύθμισε χρέη 2,3 εκ. ευρώ προς το δημόσιο τα οποία εξοφλούνται, έκανε 3 λίφτιγκ στο γήπεδο της Τούμπας ( με το τελευταίο πέρυσι να κοστίζει πάνω από 1 εκ.) , ξόδεψε πάνω από 1,5 εκ. για το νέο προπονητικό κέντρο στην Ν. Μεσήμβρια. Και όλα αυτά ενώ η ανταγωνιστικότητα της ομάδας ανέβηκε σε ζηλευτά επίπεδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις η φετινή χρονιά θα κλείσει με ένα άνοιγμα γύρω στα 2,5 εκ. προς τους παίκτες μόνο, παρά τα πολύ υψηλά έσοδα της σεζόν, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ομάδα κουβαλάει άνοιγμα από την περσινή περίοδο 2,3 εκ., από την αύξηση της φορολογίας  σε 45% από 20% για τα συμβόλαια που υπογράφηκαν μετά την 1-1-2010, από τα υπέρμετρα πρόστιμα που πλήρωσε φέτος η ΠΑΕ κ.α. Το συγκεκριμένο άνοιγμα μπορεί να καλυφτεί από μια εκ νέου έξοδο της ομάδας στους ομίλους τουλάχιστον του Europa league.


Παρόλα αυτά τα προβλήματα, το μοντέλο ανάπτυξης του συλλόγου που αποδεδειγμένα λειτούργησε τα τελευταία 4 χρόνια, παρά τα μειωμένα προβλεπόμενα έσοδα για την νέα σεζόν, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Μείωση συμβολαίων σε κάποιους παίκτες, πόρτα εξόδου σε αρκετούς άλλους, ανάδειξη παικτών από τις ακαδημίες είναι η προβλεπόμενη συνταγή. Βλέποντας μάλιστα το τι γίνεται σε παραδοσιακούς αντιπάλους του ΠΑΟΚ, όπως αεκ και παο αντιλαμβανόμαστε ότι η ομάδα μας με καλή οικονομική διαχείριση, λίγο σφιχτό μπάτζετ και ένα καλό ξεσκαρτάρισμα σε έμψυχο υλικό μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ποσά για μια πολύ ανταγωνιστική πορεία. Σε αυτή τη προσπάθεια επιτρέπονται και πωλήσεις παικτών με το ανάλογο βέβαια τίμημα.

Σ’ αυτή τη προσπάθεια η παρουσία όλων μας είναι αναγκαία. Ο καθένας με τη δυνατότητα και τις ανάγκες του.
O Π.Α.Ο.Κ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ….  

Nikiforos 28/4/2011

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου